top of page

Wat is dat nou eigenlijk: jezelf zijn?

Het begint met de realisatie dat geen twee levens identiek zijn - zelfs geen twee druppels water zijn 100% hetzelfde.


Wat maakt dat jij bent wie jij bent? Je ervaringen.


Je bent niet je fysieke lichaam. Je bent niet je gedachten. Je bent niet je emoties. Je bent niet wat anderen van je vinden. Je bent niet wat er van je verwacht wordt. Je bent je ervaringen.


Je ervaring en alles wat je daarvan hebt geleerd is jouw unieke samenstelling. Niemand heeft ervaren wat jij hebt ervaren zoals jij het hebt ervaren. Dat maakt dat jij bent wie je bent.


Laten we eens onderzoeken of dat klopt.


Je bent. Daar kunnen we het snel over eens zijn.


Je bent iemand. Daarmee bedoelen we dat je een karakter hebt. Je bent te herkennen aan de 'iemand' die je bent: verlegen, luid, artistiek, doortastend, visionair, gedetailleerd, vasthoudend, enzovoort. Laten we het je persoonlijkheid noemen. Dat jij een karakter hebt, ben je het vast ook mee eens.


Je bent een uniek iemand. Ben je ooit iemand tegen gekomen die 100% hetzelfde is als jij? Nee. Je vinger afdrukken zijn daar genoeg bewijs van.


Je ervaart. Je kunt niet niet ervaren. Zolang je leeft, ervaar je. Je ontkomt er niet aan. Het is alsof de camera altijd aan staat en alles wordt opgenomen. Wellicht zou je denken of misschien slapen daar een uitzondering op is. Dat is een kwestie van bewust ervaren. Ook terwijl je wakker bent ontgaat je van alles, wat niet wil zeggen dat je het op een bepaald niveau niet toch ervaart. Maar goed, dat je ervaart terwijl je 'wakker' bent, daar ben je het vast wel mee eens.


Je leert. Van je ervaringen leer je. Dat erken je vast ook wel. Je stoot je teen, en je leert beter je voeten op te tillen. Fietsen leer je door te fietsen. Praten door te praten. Lopen door te lopen. Dansen door te dansen. Je leert door en van je ervaringen.


Je bent je ervaringen. Als je nog nooit een loodgieter bent geweest, dan heb je die ervaring niet en ook niet wat je daarvan geleerd zou hebben. De kwaliteiten en karakteristieken van loodgieter zijn, zijn (nog) geen onderdeel van je geworden. Hoewel het potentieel van loodgieter zijn aanwezig is, is het in jouw (nog) niet gevormd. Wanneer je loodgieter wordt, zal jouw invulling van loodgieter zijn voortborduren op alles wat je al ervaren hebt, en daarom is jouw loodgieterschap weer anders dan andere loodgieters. Sommige loodgieters zijn vakkundig, anderen niet. Sommige gezellig, anderen niet. Sommige kunnen ook de tegels leggen, anderen niet. Enzovoorts.


Als je nog nooit verliefd bent geweest, dan is die emotie nog niet in je gevormd en geleefd. Je weet niet hoe het is om verliefd te zijn en het speelt dus geen rol in je ervaringen tot dat moment. Als je nog nooit gedachtes hebt gehad over de details van de Europese geschiedenis, dan zal die kennis je ervaringen niet vormen.


Wie je bent is wat je je herinnert van wat je hebt ervaren. Ervaren is het zijn, is het leven, ben jij. Alles wat jij weet over jezelf is omdat je het hebt ervaren. Alles wat je ooit aan informatie tot je hebt genomen is ervaring. Zelfs als iemand je iets verteld. Ervaringen zijn niet allemaal hetzelfde 'geladen', en in die zin spelen ervaringen niet allemaal een gelijke rol.


Toen je geboren werd, wat je toen niet ook al een persoonlijkheid? Zeker. Bijvoorbeeld als je gelooft dat je een eenmalige biologische creatie bent, dan zijn je ervaringen genetisch overgedragen vanuit de ervaringen van je ouders, voorouders, etc. Of als je gelooft dat je een eeuwig levend wezen bent die tijdelijk op aarde is en al vele levens heeft gehad, dan duurt je ervaring voort in dit leven.


Wis al je ervaringen uit en wat blijft er dan van je persoonlijkheid over? Als er iets overblijft, waaruit zou dat dan zijn gevormd en hoe zou dat anders zijn dan de persoonlijkheid die voortkomt uit je ervaringen?


Er zijn ook scholen die ervan uitgaan dat je je persoonlijkheid niet bent. Daar word je persoonlijkheid ook wel eens ego genoegd. Dat is misschien een kwestie van perspectief. Op het meest essentiële niveau ben je wellicht een blank scherm waarop je persoonlijkheid geprojecteerd wordt. De waarnemer of het bewustzijn aspect van jou. Dat is één ervaring. Om andere ervaringen te hebben is meer kleur nodig, anders blijft het scherm blank. De kleur van de ervaring ontstaat vanuit vorm en vorm is persoonlijkheid. Zonder persoonlijkheid, geen kleur, geen vorm, geen film - behalve dan die ene blanke staat. Je kunt best in de blanke neutrale staat verkeren, dat wil niet zeggen dat de persoonlijkheid er niet is. Zoals je het licht aan en uit kunt doen, kun je je persoonlijke kleuring ook aan en uit zetten.


Je persoonlijkheid, het aspect dat je ervaringen vorm en kleur geeft, komt dus voort uit je ervaringen. Als je dat niet helemaal accepteert, wellicht kun je het ermee eens zijn dat je ervaringen een grote invloed hebben op wie je bent, en dus op al je volgende ervaringen.


Je bent jezelf. Ben je niet eigenlijk altijd jezelf? Ja, dat klinkt logisch. Als je al je ervaringen bent, als al jouw ervaringen samen je persoonlijkheid en karakter vormen, dan ben je dus altijd jezelf. Jezelf zijn ben je dus eigenlijk als vanzelf. Wat of wie anders zou je kunnen zijn?


En toch beschrijven we het gevoel: 'ik ben mezelf niet' of 'die is echt helemaal zichzelf'.


Wellicht zegt dat iets over het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn. Dat verschil uit zich in je ervaringen. Die zijn leuk of minder leuk - zoals je wilt of niet zoals je wilt.


Vanuit al je ervaringen vormen zich voorkeuren en interesses. Je persoonlijkheid verlangt naar bepaalde ervaringen. Jezelf zijn betekent dus misschien vooral zijn wie je wilt zijn.


Wat wil je?

Waarom je juist dat wilt zijn en ervaren? Dat is een onderwerp voor een volgend artikel. In het kort: er altijd een beweging naar nieuwe en meer vervullende ervaringen. Je wilt van alles ervaren en hetzelfde herhalen gaat op den duur vervelen. Je verlangens worden geïnspireerd door je eerdere ervaringen, je interpretatie daarvan en de natuurlijke beweging naar balans en harmonie.


Hoe dan?

Hoe je bent wie je wilt zijn is ook een onderwerp voor een volgend artikel. In het kort: we zouden dezelfde logical kunnen volgen dat je je ervaringen bent. Je ervaringen veranderen door je ervaringen. Nieuwe en andere ervaringen, vooral de ervaringen die je wilt of die in die richting gaan, maken dat je bent wie je wilt zijn. Je geeft elke ervaring een bepaalde (emotionele) lading en (mentale) interpretatie mee: dat noemen we leren en dat vormt een soort van programma in je. Die lading en interpretatie spelen een rol in elke volgende ervaring. Zoals de wind de bladeren doet bewegen, zo beweegt elke nieuwe ervaring je programma gebaseerd op de geladen en geïnterpreteerde ervaringen. Die beweging is groot en deels automatisch en onbewust. Verander dus de lading en interpretatie gekoppeld aan eerder ervaringen en doe nieuwe ervaringen op om te zijn wie je wilt zijn.


Intentie

Wellicht een eenvoudige manier om stil te staan bij of je jezelf bent of niet, is of je ervaringen je blij maken of niet. Voelt het goed of niet goed. Hoe voel je je in het algemeen en hoe voel je je bij bepaalde ervaringen. Als het niet goed voelt, kijk dan of je weet wat je wel wilt. Je intentie is de drijfveer achter al je ervaringen. Weet je eenmaal je intentie, dan is het de kunst daarin trouw te blijven te ervaren en (her)leren wat nodig is om die intentie tot leven te brengen.


Comments


bottom of page